Kylpyhuone rescue 911

Kylpyhuone, tuo asunnon rahareikä numero yksi. 

Vieraalla teetettynä asbestipurkuineen ja muodikkaine materiaaleineen kylpyhuoneremontti maksaa helposti 15te. Eli 3-4 vuoden keskimääräisen vuokratuoton Kuopiossa. Jos olet lukenut yhtään aikaisempaa kirjoitustani, arvannet, ettei tästä vaihtoehdosta kerrota enempää.

Budjettiremontoijan kylpyhuonestrategia

  1. Osta asunto, jossa kylppäri on laatoitettu ja edes auttavassa kunnossa. Värimaailma mieluusti vaalea tai ei ainakaan kovin hapokas. Noin 20 vuotiaita tai nuorempia, vielä toimivia kylppäreitä onneksi löytyy aika usein edullisistakin asunnoista. Valasin, suihkuverho ja kenties peilikaappi uusimalla tällaisesta kylppäristä tulee yleensä aika - tai ainakin riittävän - hyvä
  2. Jos laatat ovat kovin räikeän tai synkän väriset, seinät maalaamalla ja kirkkaamman valaisimen vaihtamalla voi pelastaa jo paljon. Laatat voi maalata joko Otex + Luja maalein tai käyttämällä erityistä kaakelimaalia. Lattioitakin voi maalata, mutta neuvoisin, ettei siihen ryhdytä, kestävää on vaikea saada. Myös muovitapetilla vesieristettyjä kylppäreitä voi maalata, kysy vinkkiä Tikkurilan neuvontapuhelimesta
  3. Mikäli kylpyhuone on vannallinen, pienellä laattarivistöllä ja jollain 70-luvun mielenkiintoisella värillä maalattu, (mahdollisesti muovimatot seinillä osittain vesieristeenä), sitä voi koettaa elvyttää maalilla ja suihkukaapilla
  4. Jos on syytä olettaa, että asunnossa on kosteusvaurio, voi kylpyhuoneremonttia tehdä yhteistyössä taloyhtiön kanssa, sillä runkorakenteiden ja vesieristeiden osalta ylläpitovastuu on taloyhtiöllä. Tämä on vaikeampi tie, mutta 24. sijoitusasuntomme oli tällainen tapaus. Toki ostohetkellä kosteusvauriota ei todennäköisesti voi varmasti todeta, mutta vähän laattoja koputtelemalla, maalipintoja tutkimalla ja kenties seinän toisen puolen maalin kiinnittymistä koettamalla voi tehdä aika hyviä johtopäätöksiä
Annan esimerkin vaihtoehdosta 3. 


Tällainen kylpyhuone asunnossa johtaa yleensä vuokralaiskanditaatin refleksinomaiseen pakoreaktioon. Pipo jää pyörimään ilmaan, kun sen omistaja häviää paikalta. Kuvaa katsoessa alkaa itsellänikin juosta silmissä flashback menneisyydestä, kun pikkupoikana mummon luona kävin tuollaisessa vannassa. Silloin tuntui hienolta pulikoida vaahdon seassa, vaan nyttemmin tunteet ovat laimenneet. Eli tälle on pakko tehdä jotain. 

Ongelma on se, että jos isännöitsijä tai taloyhtiön hallitus tietää mistään mitään, niin vannan poistaminen ja suihkun paikalleen jättäminen ei ole vaihtoehto, sillä kylppärin rakenteet eivät kestä suihkun suurempaa kosteusrasitusta. Ne on suunniteltu vannan pienempiin räiskeisiin ja hallitusti viemäriin ohjattavaan veteen. Kylppäriin tulee 100% varmuudella kosteutta ainakin laattojen taakse ja melko varmasti muovimaton saumat ovat vuosien mittaan avautuneet jostain kohtaa, eivätkä ne eristä kosteutta kaikkialta. Toki, vannoja on menneinä vuosina poisteltu, mutta tänä päivänä pelkkä vannan poisto ei pitäisi onneksi olla mahdollista, jos kaakelointi on kuvassa esitetyn kaltainen.

Vannan poistaminen on helppoa. Tässä vannassa oli kyljessä lämmityspatteri, joka piti irroittaa käyttövesiverkosta, mutta sen jälkeen vanna vain kannettiin ulos. Painavahan se oli, mutta mahtui oviaukoista semmoisenaan. Joskus vanna on niin iso, ettei se mahdu ulos ilman karmien irroittamista tai pienimistä. Valurautavannan saa yllättävän helposti palasiksi isolla lekalla. Melua siitä tulee ja rautasirpaleita, mutta puolen tunnin moukaroinnin jälkeen vanna on helposti kuljetettavissa palasissa.

Vannan tilalle laitetaan yleensä suihkukaappi, joka pitää roiskevedet sisällään ja ohjaa ne poistoputkea pitkin suoraan lattiakaivoon. Myös isännöitsijä ja taloyhtiö on yleensä tyytyväinen ratkaisuun. Kaappi vie yleensä tilaa vähän enemmän kuin suihkupiste ja vaatii sovittelua yleensä aina liian pienessa kylppärissä, mutta kaappeja on monen kokoisia ja mallisia. Tässä tapauksessa 85*85 kokoinen suihkukaappi mahdollistaa myös 40cm leveän pyykkikoneen lisäämisen kylpyhuoneeseen. Putkimies pitää tilata paikalle, mutta putkityöt ovat noin yhden työpäivän homma, mahdollisesti hieman allekin.


Kosteutta kestävä maali (tässä tapauksessa Luja), suihkukaappi, rättipatteri, parempi valaistus, hana ja uusi allas tekevät paljon pienellä budjetilla. Lattiaa ei ole maalattu, mutta seinälle nostettu punainen muovimatto ja laatoitus ovat saaneet valkean maalin ylleen. Maali kestää, kun pohjatyöt tehdään hyvin ja käytetään tartuntapohjamaalia. Lisäksi jouduttiin lisäämään rättipatteri auttamaan kylpyhuoneen kuivamista, koska aikaisemmin vannan seinässä ollut käyttövesikiertoinen lämpöpatteri  poistettiin. 

Lattiaan ei koskettu, sillä en usko, että muovimattoa saa maalattua lattiassa siten, että se kestää vuosien mittaan vaihtuvat vuokralaiset. Jotkut ovat koettaneet tartuntapohjamaalia sekä Betolux -lattiamaalia ja ilmeisesti onnistuneet ainakin jollakin tavalla, mutta epäonnistumisistakin kerrotaan.

Lisäsimme myös vikavirtasuojatun pistorasian, vaikka sitä ei ole pakollista tehdä olemassaolevaa pistorasiaa vaihtaessa. Vikavirtasuojattu rasia on edullinen turva vikaantunutta sähkölaitetta vastaan.

Ei kylppäristä tullut mikään moderni kodin spa-osasto, mutta enää se ei ole karkoite useimmille vuokralaisehdokkaille. Budjettikaan ei ollut aivan valtava. Käytetty suihkukaappi, pyykkikone, hana ja valaisin olivat yhteensä n. 300e, rättipatteri uutena 150e (käytettynä ei löytynyt Kuopion seudulta tuolloin, käytettynä se olisi ollut 30-60e) ja uusi pistorasia vikavirtasuojalla 50e. Putki- ja sähkö    töiden hinta oli seitsemisen sataa tarvikkeineen.

Comments