Kuva-analyysiä, eli CSI: 70-luvun asunnot

Myynti-ilmoituksen kuvista voi päätellä monenlaisia asioita, jos ei halua käydä kaikkia potentiaalisilta ostoksilta vaikuttavia asuntoja katsomassa ihan paikan päällä.

Laitan tässä pieniä leikkeitä erään perus 70-luvun kaksion kuvista. Tällä hetkellä päätin, että en asunnosta tarjousta tee, suurimpana syynä se, että tarkoitus olisi hieman huokaista tässä syksyllä ja katsella miten maailman tilanne ja Kuopion asuntomarkkinat kehittyvät. Savossa sanotaan, että laiska töetään luettelloo, mutta tänä vuonna on tosiaan touhuttu jo aika paljon, ja koska kohde on vähän haastavassa yhtiössä ja kylpyhuone sekä keittiö vaatisivat paljon laittoa, ei tullut pakottavaa tarvetta ostaa asuntoa heti. Ehkäpä hintakin joustaa helpommin alaspäin, jos ostajaa ei löydy hetkeen. Mikäli asunto on vielä myynnissä muutaman viikon päästä, pitää harkita uudestaan.

Otan kuvista niin pieniä klippejä ja yksityiskohtia, ettei asunto olisi helposti tunnistettavissa. Jos kuvien tekijänoikeuksien omistaja tai asunnon myyjä tästä jutusta pahastuu, niin poistan koko kirjoituksen pyydettäessä.

Havaintoja

  • Kaapisto on tyypillinen 70-luvun alussa käytetty. Nämä ovat kestäviä, mutta vanhanaikaisia. 
  • Hella on 50cm, sen näkee laskemalla leveydeksi hieman yli 3kpl 15*15cm laattoja. 70-luvulla laatat olivat 15*15cm, eikä muita käytetty ainakaan näissä massatuotetuissa asunnoissa.
  • Pöytälevyä ei voi elvyttää, se täytyy uusia, jos sille haluaa jotain tehdä. Pöytälevyn syvyys on 60cm laatoista laskien. Jos tähän vaihtaisi uudet Ikean tasot, ne olisivat 3cm leveämmät kuin tiskipöytä, ellei levyä kaventaisi itse.
  • Kaapin ovet on jossain vaiheessa maalattu uusiksi, ovissa on tuommoiset upotetut mustat rengasvetimet joiden renkaan ulko-osa on maalattu samaan sävyyn oven kanssa, alkuperäisenä vedin oli kokomusta. Maali on pysynyt muovissa yllättävän hyvin. Nuo uppovetimet ovat hankalat, niitä on vaikea vaihtaa, koska ne on liimattu oveen kiinni ja jättävät ison reiän. Ne voi irrottaa ja laittaa päälle vaikka vanerilevyn, mutta se on hirveä työ, eikä näytä kovin hyvältä. 
  • Ovet ovat varmuudella alkuperäiset, sillä oven saranat ovat kaapista ulostyöntyvät, jos ovet olisi vaihdettu 80-luvulla tai sen jälkeen, saranat olisivat kokonaan kaapin sisällä.
  • Hella on hieman korkeampi kuin kaapistot, joko sitä ei ole säädetty alimpaan asentoonsa tai sitten siinä ei ole tarpeeksi säätövaraa alaspäin, näin hella on vähän ruma.
  • Kaakelit ovat maalattavissa, jos niistä haluaa tuon kuvion pois
  • Seinillä on ripustuskoukkuja jotka ovat tarroilla ja ruuveilla kiinni, todennäköisesti koukkuja on enemmänkin muilla seinillä. Ne pitää poistaa, tasoittaa ja tarrat poistaa liuottimella ennen päällemaalausta. Seinien maali näyttää siistiltä.
  • Vetolaatikosto on 40cm leveä, eli 45cm astianpesukonetta ei saa laitettua sen tilalle.
  • Kuvan ulkopuolelta: tiskipöytä on 2 altainen peltipöytä -> apk:ta ei saa laitettua ilman keittiön työtason päivitystä. Todennäköisesti kaappeja on aika vaikea muokata apk:lle, eli tässä pitäisi tehdä keittiöremontti. Lonkalta heitettynä uudet kaapistot ovat hieman yli 2te luokkaa, Ikea on nostanut hintojaan parin vuoden aikana.
  • Jääkaappipakastin on 55cm leveä, noin 172cm korkea kaappiasennettava. (Leikkeen ulkopuolelta näkee että se on korotetun sokkelin päällä, eli korkeus on 172cm luokkaa). Tämä tarkoittaa, että jos keittiön remontoisi, niin jääkaappi todennäköisesti kannattaa uusia, tuommoinen korkea runko maksaa käytetyn jääkaappipakastimen verran ja täyskorkea 59.5 leveä jääkaappi on jatkossa helpompi uusia. 
  • Keittiössä on yläsokkelit, kuten tämän ajan keittiöissä aina. Sokkelin takana katto saattaa olla tasoittamatta ja maalaamatta, tai ainakin maali on eri sävyä kuin myöhemmin uudelleen maalattu. Keittiöremontissa katto on siis pakko maalata ja mahdollisesti tasoittaa osittain
  • Ikkunat on uusittu, ja tässä asunnossa on raskittu ostaa integroidut sälekaihtimet ikkunaremontin yhteydessä. Joskus niitä ei ole remontissa otettu ja säästetty jotain kymmeniä euroja.

  • Katto on maalattu ammattimaisen näköisesti, myötävalossa ei näy raitoja, jotka telalla röpelökattoa maalatessa jäävät aina, jos maalari ei ole hommaa aikaisemmin opetellut 
  • Seinän ja katon rajassa täysvalkean katon ja maalarinvalkean seinän liitos on tehty siististi jättämällä sentin kaistale kattomaalia. Rajasta tulee ruma pelkällä pensselillä maalattuna, sävyero valkeiden välillä on jonkinmoinen. Eli antaa olettaa, että asunnon seinät ovat kaikkialla niin siististi tehdyt, että pohjatöitä ei tarvitse tehdä. 
  • Koska sävy näyttäisi kaikkialla olevan maalarinvalkea, reikien paikkamaalaus pitäisi syntyä riittävän hyvällä laadulla, eikä seiniä tarvitse maalata kauttaaltaan.
  • Listoitukset ovat kauttaaltaan tätä punertavaa puusävyä. Lattiat ovat muovimattoa. Eli lattiaremontti täytyy tehdä ja listat vaihtaa.
  • Listan jatkos on tehty yllättävän epäsiististi, ehkä jiireissä voi olla heittoa muuallakin, mutta sillä ei ole väliä, sillä asuntoon pitää uusia listat lattiaremontissa.
  • Lattiassa ei ole alkuperäinen 70-luvun karvapohjamatto, vaan se on asennettu myöhemmin. Se saattaa olla laitettu karvapohjamaton päälle, jolloin matto on helppo poistaa koska karvapohjamatto irtoaa helposti, vaikka sen päälle olisi liimattu toinen matto. Jos karvapohjamatto olisi poistettu, muovimatto tuskin on liimattu kovin vahvasti betoniin. Asia selviäisi tutkimalla esim lieden takaa, onko lattiassa 2 muovimattoa päällekkäin, mutta oikeasti tällä ei ole suurta merkitystä, lattiat pitää vaihtaa kuitenkin.
  • Muista kuvista lattiamateriaalin voi varmuudella todeta muovimatoksi, siinä ei näy laminaatin saumoja kohdissa josta valo heijastuu lattiasta. Lisäksi päättelyä helpottaa se, että ilmoituksessa lattiamateriaaliksi on merkitty muovimatto :)
  • Kuvan ulkopuolella näkyy vanhahtavia kalusteita, joten olettaa saattaa, että asuntoa myy kuolinpesä tai siitä hoitokotiin muuttaneen vanhuksen perhe. Tämä tarkoittaa, että myyntihaluja yleensä on ja hinnassa voi olla joustoa alaspäin.

  • Sisäovet ovat kauttaaltaan siistit myös muissakin kuvissa
  • Valokatkaisijat ovat alkuperäiset, asunnon ilmettä voisi piristää vaihdattamalla modernimmat katkaisijat ja sähkörasiat. Kaikki näyttävät kuitenkin ehjiltä, ja siisteiltä, joten tämä ei ole välttämätöntä.
  • Myös karmilistat ovat tummasävyiset ja vaativat vaihtoa
  • Naulakko on alkuperäinen, sinällään ihan toimiva ja sen voisi jättää, mutta eteisen ilmettä saa halvalla piristettyä naulakon uusimalla



  • Kphssa on vanna. Roiskevesiä torjuu muutama rivi laattoja ja muovimatto. Vannan kautta vesi valuu hallitusti lattiakaivoon ja rakenne toimii riittävän hyvin, kunhan laattojen ylälaidassa on silikoni tai maali estämässä roiskeveden imeytymistä suoraan laattojen taakse vesieristämättömään seinään.
  • Vannaa ei voi vain poistaa ja jättää suihkua, nämä rakenteet eivät kestä suihkun kosteurasitusta, eikä isännöi/taloyhtiö anna lupaa muutostyölle
  • Vannassa on käyttövesikiertoinen lämmityspatteri ulkoseinämässä, eli vannan poistaminen vaatii vesikatkon taloon, näissä alkuperäisissä ei ole 99% todennäköisyydellä asuntokohtaisia sulkuja.
  • Vanna on 70cm leveä, eli sen tilalle ei saa järkevästi suihkukaappia, lavuaari pitäisi vaihtaa kapeampaan ja putkia vedellä vähän uusiksi, jotta suihkukaapin saisi laitettua järkevästi
  • Pohjakuvan perusteella tuo nurkka olisi ainoa paikka suihkukaapille
  • Taloon on tulossa muutaman vuoden sisään putkiremontti, en uskaltaisi tässä kohtaa tehdä täydellistä kph remonttia, sillä jos taloyhtiö päätyy teettämään märkätilat uusiksi, rahaa menee hukkaan hirveä määrä
  • Tässä jutussa kerroin juuri tämänlaisen kylppärin edullisesta elvyttämisestä muutamaksi vuodeksi
  • Tässä kuvassa näkyy millainen vedin keittiössä on alunperin ollut ennen ylimaalausta
  • Kaapin ovet ovat alkuperäiset ja siistissä kunnossa. Niistä saa maalaamalla hyvät
  • Kaapin hyllylevyt ovat todennäköisesti kuluneet ja kellastuneet, ne saa uusittua edullisesti ja kaappien yleisilme paranee tosi paljon, kustannus on noin 20e per kaappi, tosin vaatekaappeja on paljon
  • Seinissä on siistit maalipinnat makkarissakin

Summa summarum

Asunto on juuri sellainen, joita me olemme ostaneet, yleensä tosin kylpyhuone on ollut ostamissamme laatoitettu kokonaan.

Tässä asunnossa plussana olisi siististi maalatut seinät, eli tapettien poistoa ja ylitasoituksia ei tarvitsisi tehdä. Lattia menisi uusiksi, tässä talossa on sellainen isännöitsijä joka ei salli asbestinäytteenottoa itse, vaan se pitäisi teettä ulkopuolisella kartoittajalla, eli kustannusta tulee noin 100-150e enemmän kuin pelkän näytteen labra-analyysi.

Iso miinus on täysin alkuperäiskuntoinen kylppäri, ja se, että keittiö pitäisi remontoida. Mutta nämä näkyvätkin asunnon hinnassa.

Taloyhtiössä on vähän normaalia isommat vastikkeet, mutta se johtuu varmaan siitä, että viimevuosina on tehty kattoremontti ja paljon pieniä ylläpitoremontteja vastikerahoitteisesti. Tiedän siis tämän yhtiön asioista jotain, vaikka meillä ei siinä asuntoja ole, mutta putkiremontoidussa naapuriyhtiössä on yksiö ja kaksio.

Comments

  1. Moi! Blogisi oli lempparini mutta harmikseni kirjoittelu on ollut tauolla. Miten menee tällä hetkellä?

    ReplyDelete

Post a Comment