30. sijoitusasunto eli Siinä on paikka, miksi et jo lauo! (2022)

Poikani pelaa 4. divisioonan jalkapallojoukkueessa. Olimme katsomassa peliä, kun hakuvahti kilautti ottelun alkuminuutteilla yksiön todella edulliseen pyyntihintaan samasta taloyhtiöstä kuin asunto #29. Yhtiö oli siis tuttu ja kuvien perusteella asunto perus ok, vaikkakin muovimatot lattiassa ja olohuoneen yksi seinä on aika hapokkailla tapeteilla. Kylppäri oli laatoitettu n. 10v sitten hinnat alkaen -materiaaleilla, mutta silti laatoitettu ja varsin moderni. Parveke on lasitettu, kuten taloyhtiössä kaikki parvekkeet.

Periaatteessa en haluaisi montaa asuntoa samasta yhtiöstä, koska silloin tulee kerralla moneen asuntoon putkiremontti ja kaikkiin hankeosuuksiin ei välttämättä ole käteistä. Mutta tämä asunto oli edullinen ja putkiremontin pitäisi olla ainakin 4-5v päässä, joten voisin joustaa periaatteistani. Yksi suosikkilainauksistanihan on Groucho Marxin "Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others."

Vaimoa piti katsoa koiranpentusilmin, ja lupa soittaa välittäjälle heltisi. Kaksi ensimmäistä soittoa tuli luuria korvaan, mutta kolmannella peräkkäisellä soitolla välittäjä vastasi. En tuntenut välittäjää, mutta välitystoimiston kanssa olen tehnyt monta kauppaa vuosien varrella. Asunto kuulemma vastasi kuvia, eikä siinä ole mitään erityistä. Myyjä voi tehdä päätöksen nopeasti. 

Välittäjä ei ääneen sanonut, mutta myyjästä kysellessäni tuli tunne, että heillä olisi kiinnostusta saada nopeat kaupat ja rahat tilille per heti. Tarjosin suullisesti 2te alle pyynnin ja sanoin, että teen sen kirjallisena, jos myyjä sanoo hyväksyvänsä. Kerroin myös tehneeni heidän toimistonsa kanssa kaupat aiemmin tänä vuonna, eli en ole ihan hupiukko-pohjalta kauppoja hieromassa. 20 min myöhemmin välittäjä soitti ja kertoi, että myyjästä hinta oli ok. Sain sähköpostiin kohteen asiakirjat (tarpeettomat, koska reilu kk sitten ostin samasta yhtiöstä asunnon) ja kutsun allekirjoittamaan sitovan tarjouksen. Latasin asunnon kuvat Google Driveen ja allekirjoitin tarjouksen. Tästä noin 30min päästä sain ilmoituksen, että myyjäkin oli tarjouksen sitovasti hyväksynyt.

Tämä kaikki siis jalkapallopelin aikana, jonka poikani joukkue valitettavasti hävisi 2-1 tiukan taistelun ja todella jännittävän lopun jälkeen. Meille jäi tämä asunto pelistä muistoksi, vaikkei jalkapallon aikakirjoihin siitä ehkä enempää kirjoitetakaan.

Kaupat tehdään varmaankin ensi viikolla, riippuen myyjän aikatauluista. Asunnosta on tarkoitus poistaa muovimatot, laittaa laminaatit, vaihtaa listat ja vähän maalata. Luulisin, että ehdimme vielä opiskelijasesongin jälkimaininkeihin tarjoamaan asuntoa.

EDIT: Asunto meni vuokralle viikossa kauppojen jälkeen, vuokralaiselle on ok syyskuussa tehtävä lattia + maaliremontti. Opiskelijat olivat jo asuntonsa löytäneet, joten koronanjälkeinen boomi selkeästi on lyhyempi. Ehkä syynä on suurempi tarjonta, jolloin kaikki halukkaat löytävät asuntossa viimeistään elokuun alkupuolella, heinäkuussa näytti että kysyntä alkoi lähennellä 2015-2019 tasoa.

Comments

  1. Oletko aktiivisesti yhteydessä isännöitsijään/hallitukseen, jotta saat putkiremontin hankeosuuden vä-hennettyä siten että tämä tuloutetaan yhtiön kirjanpidossa? Sijoitan Helsingissä ja näistä on käsittääkse-ni tullut ilmoitus postissa, että hankkeen voi lyhentää kerralla, mutta tämä rahastoidaan yhtiön kirjanpi-dossa ja tulevia rahoitusvastikkeita ei rahastoida. Olen tästä syystä jättänyt nämä kertasuoritukset välis-tä.

    Olisi mielenkiintoista kuulla siis tarkemmat kommentit, miten onnistut lyhentämään kerralla hankeosuu-den ja saamaan tämän kuluksi kuluvalle vuodelle. Ja onko näissä tapauksissa kaikille osakkaille tarjottu vastaavaa mahdollisuutta?

    Ps. Hyvä blogi! Kaikki tekstit on tullut luettua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hankeosuuden tulouttaminen ei ole ongelma sinä vuonna, kun remontti on, sillä sinä vuonna taloyhtiölle tulee remontin kuluja, jolloin hankeosuuksista kertyneitä tuloja voi käyttää suoraan kattamaan kuluja. Jos kävisi niin, että hankeosuudet maksettaisiin vaikka vuonna 2022, mutta urakoitsijat laskuttaisivat vasta 2023, taloyhtiö voi tehdä 2022 asuintalovarauksen ja purkaa sen 2023, jolloin tuloveroa ei kerry. Kuopiossa käytännössä kaikki isommat isännöitsijätoimistot hoitavat tuloutukset periaattella, että ensimmäisen vuoden hankeosuudet tuloutetaan ja rahoitusvastikkeet tuloutetaan (jos se vain on mahdollista ilman että yhtiö tekee verotettavaa tuloa) ja ylimääräiset lyhennykset ensimmäisen vuoden jälkee rahastoidaan. Ainoastaan yhden kerran tuloutuksen kanssa oli vaikeaa, selitin asian moneen kertaan vanhan liiton isännöitsijälle, ennen kuin hän ymmärsi
      Talon hallitus ei varmaan vieläkään tiedä miksi piti tulouttaa. Mutta kannattaa olla aktiivinen ennen remonttia ja varmistaa että tuloutuksen ja rahastoinnin ero ymmärtetään, ja että remonttivuonna tulouttaminen on hyvin helppoa.

      Delete
  2. Kiitos blogista! Kaikki tekstit on tullut luettua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei! Kiva kuulla, että meidän kotikutoiset seikkailut asuntosijoittajina on kiinnostaneet :)

      Delete
  3. Kiitos vastauksesta, selvensi asiaa!

    ReplyDelete

Post a Comment