Lattiat laittoon

Yleensä 60-, 70- ja 80-luvun kerrostaloasunnoissa on lattiassa muovimatto. Lähes aina se on juutti tai ns. karvapohjamatto, jossa sideaineena ja askeläänieristeenä on orgaanista materiaalia. Jos asuntoon on myöhemmin asennettu laminaatti tai parketti, melkein varmasti vanha matto on jätetty paikoilleen uuden materiaalin alle.

Useimmat isännöitsijät ja taloyhtiöt sallivat vanhan muovimaton jättämisen uuden lattiamateriaalin alle tänäkin päivänä, toiset taas vaativat ainakin eteiseen ja keittiöön maton poistamisen alta.
Maton poistoon on hyvä syy. Jos lattialle pääsee vettä/kosteutta, orgaanista materiaalia sisältävä matto helposti homehtuu uuden materiaalin alla ja aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lisäksi vanhat mattoliimat saattavat alkaa vuosikymmenien aikana päästää sisäilmaan haitallisia aineita.

Monet vierastavat maton poistamista, koska siihen liittyy myös vanhojen matonjäänteiden ja liimojen irti hiominen lattiasta, mikä on meluisaa ja pölyistä työtä, mutta tapahtuu saneerausjyrsimen avulla nopeasti.

Lattiamatossa, liimassa tai tasoitteessa voi olla asbestia, sen takia asbesti täytyy tutkia ennen kuin mattoa aletaan poistaa. Eräs kartoittaja sanoi, että valtaosa Kuopiossa 70-luvulla käytetyistä matoista, liimoista ja lattiatasoitteista ei sisällä asbestia. Meidän asuntojemme lattioista ei asbestia ole löytynyt, mutta tutkimatta sitä ei ikinä tiedä varmaksi. Itse olen päättänyt, että jos asbestia löytyy, jätän vanhan maton suosiolla alle, sillä koko asunnon mattojen asbestipurku maksaa helposti 2000e tai enemmän, eikä sitä luonnollisestikaan voi tehdä itse.

Jos kuitenkin käy niin onnellisesti, että matosta ei löydy asbestia, niin poistaminen ja hiominen vie n 50 neliön asunnossa 3-4 tuntia. 

Poistaminen tapahtuu yksinkertaisesti repimällä matto lattiasta irti. Karvapohjainen matto lähtee matosta käsin vetämällä kokonaisena. Työtä voi helpottaa leikkaamalla matto kapeammiksi, koko lattian mittaisiksi soiroiksi. Maton poistaminen vie 30-60 minuuttia, ja kaveri kantaa poistettuja mattorullia peräkärryyn samaa tahtia kuin itse niitä lattiasta irroittelee. Jos asunnossa on myöhemmin asennettu muovimatto, joka on liimattu tiukasti kauttaaltaan, irroittaminen voi olla paljon vaikeampaa ja sitä varten kannattaa melkeinpä vuokrata matonpoistokone.

Matonjämien ja liimojen hiomiseen voi vuokrata esim Hilti DG 150 saneerausjyrsimen, se maksaa yleensä noin 80-100e hiomalaikan kanssa per päivä. 50m2 asunnon hioo 3-4 tunnissa, vaikkei hiomista olisi tehnyt ennen. Itse olen ostanut oman saneerausjyrsimen, joka ei ole laadultaan Hiltin veroinen, mutta toimii silti. Hintaa sillä oli 160e.

Lattiaa hioessa tulee paljon pölyä ja lisäksi karvapohjamaton nukkaa. Hommassa pitää olla ehdottomasti kunnon imuri, ilman imuria pölyä tulee niin valtavasti, että mistään ei tule mitää. Lisäksi asunnon ilmastoinnin venttiilit pitää teipata umpeen, jotta pölyä ei kulkeudu ilmastointijärjestelmään. Pölyhommien jälkeen pitää muistaa myös siivota jälkensä rappukäytävässä, kengänpohjissa kun pölyä kulkeutuu sinnekin. En ole alipaineistanut asuntoja tai rakennellut ilmalukkoja ulko-ovelle, sillä lattian hiominen on niin nopea homma ja kunnon imurilla pölyn määrä pysyy pienenä. Imuriin pitää varata riittävästi vaihtopusseja, sillä maton pohjakarva täyttää pusseja nopeasti. Kannattaa sijoittaa 40e ja ostaa kunnon suodatinpatruunalla varustettu puolimaski -hengityssuojain. Ne kuituiset kuonokopat eivät ole tiiviitä ja vaikka imuri ottaakin melkein kaiken pölyn, tulee sitä vähän huoneilmaankin.

Laminaatin ja vinyylilankun asentamisesta ja lattialistoituksesta löytyy paljon hyviä ohjeita. Niitä noudattamalla pitäisi onnistua. Ainoa oma vinkkini on, että normaaleissa sisäkulmissa (eli huoneen esim. nurkissa) ei kannata listoja jiiriin asentaa, ellet ole jiirisahauksessa hyvin taitava. Siistimpää jälkeä ja erittäin paljon nopeammin tulee tekemällä ns neuvostoliittolainen jiiri, elikäs asentamalla listat vain toisiaan vasten. Ulkokulmassa jiiri kannattaa tehdä, ja on helpompi saada irvistämättömäksi. Jos luet remonttipalstoja, niin Jiiri-Niilot kyllä tekevät juttujensa mukaan saumattomat jiirit vaikka pyöreään huoneeseen, mutta minulta se ei onnistu, ilman että käytän siihen aikaa ihan älyttömiä määriä. Jiirejä voi sitten paikata vähän massalla ja maalilla, eikä niitä kukaan erota.

Edit: Kellon kanssa töissä

Kellotin vanhan karvapohjamaton poiston ja lattian hionnan 28m2 yksiostä. 

Tavaroiden kantoa asunnolle, en mitannut, romut olisi pitänyt tuoda vaikka matto olisi jäänyt.

Ilmastoinnin umpeen teippaus, listojen irroitus, muovimaton irrotus, jätteiden autoon vienti 3. kerroksesta 55min.

Lattian hionta pienellä saneerausjyrsimellä, hionnan aikana pölypussi piti vaihtaa imurista 3 kertaa 1h25min.

Seuraavana päivänä pölyn laskettua lattian imurointi pariin kertaan ja pölyjen pyyhintää 20min.

Seinän laitojen, nurkkienja patterin alusten putsaus teräsharjalla (joihin hiomakoneella ei päässyt käsiksi) 20min.

Eli ei kovin iso homma ajallisesti, vaikka ajatuksena homma tuntuu tosi paljon isommalta. Tämän jälkeen lattia oli valmis vinyylin laittoa varten.

Comments

  1. Moro! Oletko käyttänyt pelkkää jyrsintä, ja kannattaako sen lisäksi vuokrata lattiahiomakone?

    Onko työnjälki ollut sen verran tasaista, ettei lattiaa tarvitse tasoittaa tasoitteella?

    Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan hilti dg 150, tai muu vastaava toimii. Maton- ja liimanjämät on niin kevyesti pinnassa että jyrsintä vain kuljetellaan lattian pinnalla juurikaan painamatta, jotain liimalaikkuja voi joutua vähän kovemmalla kädellä ottamaan. Jos yksittäisiä koloja terän laidalla vahingossa tulee, niin ihan tavallisella seinätasoitteella olen ne peittänyt.

      Delete
    2. Tosiaan jos yksiön tai kaksion lattioita hioo, niin tuo pikkujyrsin on ihan riittävä. Sitten jos on 120m2 lattiaa hiottavana, niin semmoinen lattianhoitokoneen näköinen vehjes kyllä nopeuttaa ja säästää selkää. Mutta yksiössä tuolla hiltillä homma ottaa max pari tuntia ja kaksiossa ehkä max 4.

      Delete
    3. Hyviä juttuja. Tuohon lisään sen, että jotta betonista/tasoitteesta irtoava vaarallinen kvartsipöly saadaan talteen imurin pitää olla HEPA 13 suodattimella varustettu. Kvartsipöly on kivipölyä, ja se on miltei asbestin veroista vaarallisuudellaan. Yli parin tunnin hommiin tulisi pistää jopa moottorimaski päähän.

      Pölyn hallintaan, alipaineistus ja kohdepoisto joka on luonnollisesti myös varustettu Hepa13 suodattimella pitäisi riittää.

      HUOM! Vaarallisinta mikropölyä ei silmällä näe, ja silikoosi tappaa ihan siinä missä asbestoosikin.

      Delete
    4. Minulle on parikin teknistä isännöitsijää neuvonut, että taloyhtiölle riittää, kun lattian hioo ja käyttää kohdepoistossa hepa suodattimella varustettua imuria, kunhan varmistaa, ettei pölyä pääse ilmastointikanaviin. Ja olet kyllä 110% oikeassa, että kvartsipöly on keuhkoille paha, etenkin jos sille altistuu jatkuvasti.

      Delete

Post a Comment