Luottotiedot tarkastetaan

Kaikilta vuokralaisilta katson luottotiedot (https://bisnode.fi/henkiloluottotiedot) ja ulosottorekisteriotteen (https://asiointi2.oikeus.fi/ulosotto/#/), olivatpa ne vuokralaisehdokkaan mukaan kunnossa tai ei.

Luottotiedoista näkee perinnässä olevien saatavien luonteen ja määrän, mutta listalla näkyvät samat saatavat moneen kertaa, joten kokonaissumma on vain suuntaa antava. Tärkeintä minulle on, ettei listalla näy saatavia yksityishenkilöitä tai kaupungin vuokrataloyhtiöitä, siellä ei ole suurta määrää sakkoja ja erilaisia oikeuden määräämiä vahingonkorvauksia ja että listalle ei ole ihan tuoreita uusia merkintöjä.

Ulosottorekisteriotteesta näkee viimeisen 2 vuoden ajalta häädöt ja lisäksi sellaiset viimeaikaiset perintään menneet saatavat, jotka eivät vielä näy luottotiedoista.

Jos vuokralaisehdokas on kertonut, että saatavia on perinnässä, on tärkeää, että hän itse tietää suuruusluokan ja on ehkä lyhentänyt saataviaan. Siis, että talous on jo otettu jollain tapaa hallintaan ja velat eivät kasva eksponentiaalisesti.

Usein kuulee selityksen "joskus nuoruudessa hölmöilin". Kun sen antaa kypsään 21 vuoden ikään ehtinyt vuokralaisehdokas, kuullostaa homma selittelyltä. Lähes poikkeuksetta luottotiedoista myös löytyy tuoreita merkintöjä.

Toinen vastaus johon taloudesta kysyttäessä törmää on, että sanotaan, että luottotietoja ei ole, mutta että siellä on vain vähän saatavia, joitain satasia, puhelinlaskuja ja muuta pientä. Ja ilmeisesti toivotaan, että vuokranantaja moista rehellisyyttä arvostaa, eikä lähde tarkistamaan annettuja faktoja muista lähteistä. Tarkastaminen kuitenkin kannattaa, sillä tämän selityksen tarjoajilla on ollut perinnässä saatavia yleensä luokkaa kymmeniä tuhansia, ja merkittäviä vuokrasaatavia yksityisiltä vuokranantajilta.

Puutuvat luottotiedot eivät ole minulle este asunnon vuokraamiselle, jos vuokralaisehdokas rehellisesti kertoo tilanteestaan ja näyttää, että hän ei enää ole kerryttänyt ulosottovelkaa. Lisäksi tietysti edellytän omavelkaisen takaajan, jonka tulisi olla lähisukulainen. Tällöin voin tarvittaessa periä saatavia sieltä.

Toistaiseksi ulkopuoliselta takaajalta ei ole tarvinnut saatavia hakea, ilmeisesti kulisseissa on lueteltu aika kovat sanktiot maksukyvyttömyyden varalle. Yleensäkin, jos vanhemmat ovat kiinnostuneet lastaan tukemaan tällaisessa tilanteessa, se on minusta hyvä asia ja kertoo, että nuori saa apua taloudellisissa ongelmissaan.


Comments