Asunnon kuvat

Asunnosta tarvitaan vuokraamista varten lähes aina kuvat. Hyvin otetut kuvat ainakin auttavat kiinnittämään huomiota asuntoon muiden ilmoitusten keskeltä. Mutta mieluummin otan keskinkertaiset kännykkäkuvat hyvästä asunnosta, kuin hyvät kuvat huonosta. Kunhan kuvista välittyy asunnon olemus riittävästi, niin se riittää kyllä saamaan siitä kiinnostuneen vuokralaisehdokkaan katsoamaan asuntoa paikanpäälle. 

Kun asunnosta jättää ostotarjouksen, kannattaa myynti-ilmoituksesta ladata kuvat talteen, sillä myynti-ilmoitus poistuu isommilla välittäjillä automaattisesti, kun tarjous on hyväksytty myyjän toimesta. Jos tämän unohtaa, niin kuvia voi pyytää jälkeenpäin välittäjältä, joka ne yleensä kyllä lähettää sähköpostiin. Näillä kuvilla asunnon voi vuokrata aivan hyvin, olettaen, ettei asuntoon tehdä sen kummempia remontteja.

Kännykällä asunnosta saisi ihan hyvät kuvat, mutta monesti ongelmaksi tulee se, että kännykän kameran linssin polttoväli on liian pitkä. Eli kamerassa ei ole yhtään kalansilmäefektiä, jolloin pienessä huoneessa kuvassa näkyy vain pieni pala huoneesta. Etenkin keittiön ja kylpyhuoneen kuvaaminen tällaisella kameralla on vaikeaa. Esimerkkinä kaksi eri kuvaa, toinen otettu suoraan peruskännykän kameralla ja toisessa on saman kännykkäkameran päällä lisänä kalansilmälinssi. Käytän näitä kalansilmäkuvia juuri ahtaista tiloista antamaan vähän paremmin käsitystä. (Kuvat eivät ole samasta kylppäristä, vaan naapuriasunnoista, kylppärit ovat vähän eri tavalla kalustettuja, mutta kuvat ovat molemmista ovelta otettuja).


Hyvin laajakulmainen kalansilmälinssi vääristää mittasuhteita, joten se ei sovellu oikein isompien huoneiden kuvaamiseen kovin hyvin. Hankin Nokian XR20 puhelimen, jossa on kamerassa mahdollisuus vaihtaa linssin polttoväliä 3 eri vaihtoehdon mukaan. Siinä laajakulma onkin paljon hienovaraisempi ja se sopii paremmin huoneiden kuvaamiseen. Kylpyhuoneissa käytän edelleen usein tuota hieman vääristävää lisälinssiä. Alla on kuva, jonka Nokia XR20:n kameralla saa huoneesta, siitä näkee koko huoneen, myös seinät ja lattian hyvin.


Jos itseltä löytyy kunnon järjestelmäkamera ja siihen sopivat objektiivit, niin kukaan ei kiellä ottamasta pro -tason kuvia asunnoistaan, mutta heikommillakin välineillä pärjää, kun vähän miettii kuvakulmia, valaistusta ja hankkii laajakulmalinssin. 

Kunnon pohjat 

Asunnon myynti-ilmoituksen kuvien joukossa on yleensä semmoinen ei-mittatarkka pohjakuva, jota voi käyttää vuokra-ilmoituksessa, mutta josta ei iloa ole esim pinta-aloja ja materiaalimenekkejä arvioitaessa. Tarkkojen pohjakuvien luomisessa olen päätynyt yhdistelmään Floorplan Creator ja Bosch PLR 40 lasermitta. Floorplan Creatorista on mobiilisovellus, jolla asunnon pohjamitat on todella helppo syöttää lasermitan avulla ja web-editorissa sitten on helppo tehdä tarkemmat muotoilut. Varmasti parempiakin sisustussuunnitteluohjelmia on, mutta tässä softassa tykkään sen helppokäyttöisyydestä, hyvästä integraatiosta lasermittaan ja siitä että mobiili- ja web-käyttöliittymät toimivat yhteen hienosti.

Piirrän kaikista asunnoista oman pohjakuvan, olipa sille heti tarvetta tai ei. 

Tässä esimerkki pikkukaksion pohjakuvasta (tuo ylläoleva huonekuva on tästä asunnosta).

Huoneiden pinta-alat ja seinien mitat on hyvin helppo summailla ja arvioida materiaalien menekit tarkasti. Lisäksi keittiön suunnittelua varten täytyy olla hyvin tarkat mitat, jottei kaappeja asentaessa tule isompia yllätyksiä (pieniä tulee aina).

Minusta on myös kiva, että omissa ilmoituksissamme pohjakuvat eivät ole asunnon myynti-ilmoituksen kuvat, jotka ovat visuaalisesti samat kuin kaikilla muillakin. Ilmoituksemme ainakin erottuvat vähän muista, vaikka sillä tuskin on oikeasti hirveästi merkitystä asuntoa vuokraavalle.


Comments