Vuokralaista etsimässä

Kun asunto on ostettu, pitäisi siihen löytää asukas. Muuten kassavirta virtaa ihan väärään suuntaan. Mutta kelle kalliin asuntonsa uskaltaisi antaa käyttöön?

Iltalehdestä voi lukea säännöllisesti miten kauhuvuokralainen jätti asunnon hirveään kuntoon ja remontti maksoi kymmenet tuhannet (ja kuvissa näkee lähinnä hyvin sotkuisen asunnon, josta pitää kantaa iso peräkärrillinen roskaa kaatikselle ja siivota, tehdä vähän pintoja uusiksi ja ehkä uusia keittiö, eli omaa työtä noin 1kk + 2-4te rahaa).

Useat vuoranantajat ilmoittavat heti, että luottotiedot tarkastetaan, ja häiriöitä ei saa olla edes pikkuserkuilla. Lisäksi kanditaatilla olisi hyvä olla vähintään lisensiaatin tutkinto ja merkittävät kuukausitulot vakituisesta virasta. Lemmikkiyksisarvistaan tämä haaveiden hyyryläinen ei kuitenkaan saa tuoda asuntoon lattioita naarmuttamaan. Arvelen, että nämä vuokranantajat joko vuokraavat alihintaan mummin perintöyksiötä kaupungin ydinkeskustassa tai sitten pitävät asuntojaan paljon tyhjillään.

Noin vuodesta 2019 alkaen vuokramarkkinat ovat olleen enemmän vuokralaisten kuin vuokranantajien hallinnassa. Kuopioon on rakennettu todella paljon uusia pieniä asuntoja samalla kun korona-aikaan oppilaitokset ovat siirtyneet etäopetukseen ja osa opiskelijoista on palannut äidin liha- tai kasvispatojen ääreen kotikonnuilleen. Heikkokuntoisiin asuntoihin ei tule vuokralaisia edes näytöille, tai sitten ne harvat tarjokkaat ovat hoitaneet talouttaan kuin Kreikan valtio. 2021-22 tilanne on alkanut vähän helpottaa, mutta verrattuna 5 vuoden takaiseen tilanteeseen, markkina on paljon nihkeämpi.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos haluaisi jo vähän vanhempia lähiöasuntojaan vuokralle kohtuullisella vuokralla, ilman että tyhjiä kuukausia tai luottotappioita tulisi? Tai ettei päätyisi iltalehden human interest -jutun pääosaan ihmisiin pettyneeksi vuokraisännäksi?

Itse olen lähestynyt asiaa kahdella tavalla. 

Ensinnäkin asunto voi olla hyvässä kunnossa, vaikka se on vanha. Tästä aiheesta kertoo liki jokainen postaukseni. Kun asunnosta saa kivat kuvat nettiin, se erottuu alkuperäiskuntoisista saman alueen asunnoista edukseen, vaikka vuokra olisi jonkun kympin enemmän kuussa.

Toinen tapa on isontaa hieman mahdollista vuokralaispooliaan:

  • Sallin lemmikit, jahka ne sopivat kerrostaloelämään. Eli normaalikokoiset koirat, kissat, gerbiilit ja muut vastaavat ovat tervetulleita. Kaksi kertaa ollaan jouduttu kissanomistajan asunnosta poismuutettua siivoamaan ja otsonoimaan asuntoa hajun vuoksi
  • En vaadi tahratonta luottohistoriaa. Toki jos luottotiedot ovat kunnossa, ja vuokralaiskanditaatti vaikuttaa muuten olevan tolkun ihminen, en jää vatvomaan, vaan tarjoan sopimusta heti. Jos merkintöjä on, edellytän että löytyy henkilötakaaja ja että perintähistoriasta ei löydy vuokrasaatavia, eikä hirveää määrää sakkoja, vahingonkorvauksia ym. joka antaisi epäillä, että selkkauksia saattaa olla luvassa. Yleensä nämä vaatimukset karkoittavat osan luottotiedottomista hakijoista, mutta jäljelle jää nuorehkoja ihmisiä, joilla vaan on mennyt pikavippien ja osamaksujen kanssa vähän hommat pieleen, mutta vanhemmat takaavat, että vuokrat tulevat maksettua. Ja jos eivät tule, ne voidaan periä suoraan vanhemmilta.
  • Kohtuuliset vuokrapyynnöt. Seuraan tosi paljon tarjolla olevia asuntoja ja vuokratasoja, jotta osaisin laittaa sellaisen vuokrapyynnön, jolla asunto menee nopeasti vuokralle, mutta joka ei kuitenkaan ole liian pieni. Jos vuokrapyynnön asettaa Kelan asumistuen maksimirajan alle, vuokralaiskanditaattien määrä kasvaa. Kuopiossa raja on 540e/kk yhden hengen taloudelle.
  • Ilmoitan netissä mahdollisimman monessa kanavassa. Alueen facebookin vuokra-asuntoryhmät, tori.fi, oikotie ja kuopionkirppari.net ovat aina käytössä. Lisäksi katselen halutaan vuokrata -ilmoitukset ja laitan viestiä kaikille, joiden hakuehdot tarjolla oleva asunto voisi edes jotenkin täyttää. Käytännössä vuokralainen löytyy joko Fb:n tai tori.fi:n kautta. Mutta joskus on tullut muualtakin, siksi laitan myös noihin muihin ilmaisiin alustoihin ilmoitukset
Meillä on todella vähän tyhjiä kuukausia, asunto #6 on ollut hankalin, siinä on vaihtunut vuokralainen vuosien varrella aika monesti, mutta tyhjiä kuukausia ei ole ollut kuin 3. Muissa asunnoissa ei ole ollut joko ollenkaan tai joku yksittäinen joskus.

Vuokralaisten maksamattomuuden kanssa on ollut 2 kertaa ongelmia. Ensimmäinen oli yhden asunnon mukana tullut vuokralainen, joka hoisi vuokransa 2.5 vuotta hyvin, mutta yritystoiminnan aloitettuaan jäi vähän tyhjän päälle. Häneltä on saatavia perinnässä joku satanen, sopimus purettiin, 2kk vuokrat olivat rästissä. Toinen tapaus oli vuokralainen joka hoisi yli 3 vuotta vuokransa erittäin säntillisesti, mutta koronan vuoksi joutui lomautus- ja työttömyykierteeseen (oli siis alalla jolla työmahdollisuudet tippuivat rajoitusten vuoksi liki nollaan) ja jäi pahimmillaan reilun 2kk vuokrat velkaa. Hän kuitenkin koko ajan maksoi vuokraa niin paljon kuin pystyi ja on nyt talouden taas elvyttyä lyhentänyt velkansa pois. Hänen kanssaan rästejä seurattiin hyvin tarkasti ja pidettiin maksusuunnitelmaa. En olisi tähän lähtenyt, ellei kyseessä olisi ollut pitkäaikainen vuokralainen, jolla kävi vain huono tuuri, kuten aika monella muullakin korona-aikaan.

Comments