Se kala pääsi karkuun

Amerikkalaiset kiinteistösijoitusoppaat sanovat, että jos enemmän kuin joka 10. tarjous menee läpi maksat liikaa. Itsellä ei suhde ole ihan tällainen, kun yleensä tarjoan vain niistä asunnoista, joista kaupat todennäköisesti saadaan syntymään. Ehkä kolme viidestä tarjouksesta menee läpi.

Vuosien varrella on ollut asuntoja, joista olen tarjonnut, mutta se ei ole johtanut kauppoihin, yleensä kaupat ovat jääneet 2-4te hintaerimielisyydestä kiinni. En ole jäänyt onnistumattomia kauppoja suremaan, vaan etsinyt uutta matoa koukkuun. Joskus kuitenkin on jäänyt kaihertamaan se, että päästin hyvän tilaisuuden sivusuun, kun myyjä ei suostunutkaan tinkimään, vaikka kuvittelin hinnan vielä vähän putoavan.

Ensimmäinen oikeasti harmittanut kauppa oli samasta talosta kuin ensimmäinen sijoitusasuntomme. Tässä vaiheessa tiesin jo, että putkiremontti tulee olemaan yllättävän edullinen. Talosta tuli myyntiin 33m2 kaksio (tässä talossa asunnot ovat todella pieniä), josta juuri pudotettu pyyntihinta oli 79te ja minä tarjosin 77te. Kauppoja ei syntynyt, kuulemma aikaisemmin joku oli jo tarjonnut 79te, josta myyjä oli kieltäytynyt. Tämän asunnon putkiremontin hinta olisi ollut n 12-13te ja sen arvo remontin jälkeen 110-115te. Kuvittelin että kun odotan viikon, saan sen hintaan 77te. No en saanut, vaan joku toinen osti asunnon nenäni edestä.

Seuraava harmittanut kohde oli vasta 2021, kun putkiremonttiin menevästä talosta n 2km keskustasta tuli myyntiin 46m2 kaksio. Olin tutulta isännöitsijältä jo kysellyt putkiremontin toteutustavasta ja remontti tulisi olemaan hyvin kohtuullisen hintainen. Tarjosin 4te alle pyyntihinnan, sillä myyjällä tuntui olevan kiire. Hän olisi ollut valmis laskemaan hintaansa 2te, mutta koska olin juuri ostanut samalta alueelta tarjoamallani hinnalla parikin asuntoa, en halunnut nostaa tarjoustani. 3 viikkoa kului, ja kun soitin välittäjälle kyselläkseni, että päästäisiinkö kaupoille, hän kertoi, että asunto oli juuri myyty pyyntihintaan, joka oli siis 2te enemmän kuin millä minä olisin sen saanut. Putkiremontissa olisin säästänyt naapuritalossa omistamaani saman kokoiseen kaksioon verrattuna noin 11te.

2022 alkuvuodesta oli keskustassa suurta remonttia kaipaava yksiö edulliseen hintaan useamman viikon kaupan. Mietin tekeväni huomattavasti alle pyyntihinnan olevan tarjouksen, mutta samalla järki sanoi, etten nyt jaksaisi tehdä samanlaista koko asunnon täyttä remppaa kuin 2021 kesällä. Asunnon arvo olisi noussut huomattavasti ja tulevan putkiremontin jälkeenkin sen arvo olisi huomattavasti enemmän kuin kauppahinta + hankeosuus. En edes tarjonnut asunnosta ja lopulta pari kk päästä joku sen osti. Wayne Gretzky sanoi jotain tyyliin missaat jokaisen laukauksen jota et tee.

Yllättävän vähän näitä vanha suola janottaa -osaston asuntoja on. Ehkä se kertoo siitä, että en ikinä ihastu asuntoihin, vaan lähinnä numeroihin ja potentiaaliseen tuottoon. En ole siis kiiluvasilmäinen flippaaja, joita jenkkirealityissä näkee, vaan tyhjäkatseinen ekseliään tuijottava insinööri. Ehkä hyvä niin.

Comments