19. sijoitusasunto (2021)

Heti vuoden 2021 alussa omistaja möi 5v vanhaa saunallista yksiötä. Pyyntihinta oli noin 40te, ja kohteessa oli 70te  yhtiövelkaa. Tingimme kokonaishinnan 100te pintaan ja teimme kaupat. Talossa oli alkanut yhtiövelan lyhennys ja jälkellä olevan laina-ajan ollessa vain 15v, rahoitusvastike on aika suuri. Yhtiökokouksen linjaus on, että vastikkeet tuloutetaan aina kun se on mahdollista ilman, että taloyhtiö tekee voittoa.

Tämä kohde on täysin päinvastainen kuin kaikki muut omistamamme asunnot. Uudiskohde, joihin olen suhtautunut aika negatiivisesti. Ostimmekin tämä ihan siksi, että halusimme taas tehdä jotain uutta ja saada siitä oppia metsäkonemenetelmällä. Eli kun rahaa on rajusti kiinni, niin oppiminen nopeutuu.

Asunto on ollut kaikin puolin tylsä sijoituskohde. Siinä on ollut sama vuokralainen, joka hoitaa maksunsa säntillisesti ja vastaa viesteihin heti (2 kertaa vesiä tasattu). Talossa oli jo 2v takuuhuollot aikaisemmin, joten mitään korjauksia ei ole normaalien huoltojen lisäksi ollut. Kassavirtaa jää noin 100e/kk ja yhtiölaina lyhenee noin 4te vuodessa ja siitä saa verohyödyn. Tuotto on suoraan se, minkä kaikki muutkin uusiin kohteisiin sijoittajat saavat.

EDIT: Nyt kun korot nousevat, katsotaanhan mitä käy yhtiölainalle. Tässä talossa siis yhtiölainaa oli aika lyhytaikainen, kaikkiaan 18v. Arvelen, että (tästäkin) talosta tulee asuntoja myyntiin kun kassavirta vaihtaa sijoittajilla etumerkkiä kulujen noustessa.

Mitä opin tästä asunnosta:

  • Ei ole meikäläisen makuun. Ellen jostain saa huomattavasti markkinahinnan alle, en osta enää näitä. Sellaiselle, jolla pääomaa on paljon tämä voi olla hyväkin sijoitus, mutta itse tykkään että omalla työllä voidaan sijoituksen arvoa nostaa ja arvonnousua käyttää uusien kohteiden hankinnassa

Comments