9. - 12. asunto (2017)

Seuraavaksi teimme jotain täysin uutta. Asunto kerrallaan ostaminen alkoi jo vähän puuduttaa ja rupesi tuntumaan, että voisikohan näitä hommata useamman kerralla.

Nurmeksesta löytyi kumppani, jonka kanssa ostimme 50/50 suhteella 4 asunnon pienkerrostalon. Oikeastaan se on ison omakotitalon näköinen rakennus, joka pitää sisällä asunnot 2 kerroksessa. Talo oli rakenteiltaan hyvässä kunnossa, mutta vaati valtavasti remonttia, sillä yhtä asuntoa lukuunottamatta asunnot olivat täysin vuoden 1960 kunnossa. Vaikka asunnot ovatkin vain puoliksi omistuksessamme, olen laskenut ne kokonaan asuntojemme yhteissummaan, koska onhan isompi luku aina hienompi kuin pienempi, faktoista viis. Asunnoista 2 kpl on 3h+k+kph ja 2kpl 1h+k+kph.

Kiinteistö ostettiin siinä vuodesta 1970 asuneelta pariskunnalta, hinta oli hieman yli 60te, josta meidän osuutemme oli siis puolet. Melko edullista verrattuna isompien kaupunkien hintatasoon. Remonttia tehtiin lähes kaikki viikonloput ja vapaapäivät seuraavan 10kk ajan ja välillä tämä loistosijoitus alkoi tuntua rasitteelta. Vaimo tiesi kertoa, että miehiä, jotka ovat vielä meikäläistä innokkaampia sijoitusasuntojen remontoijia, sanotaan poikamiehiksi. Kun remontti lopulta saatiin valmiiksi, mieli kirkastui, kun laskelmat ja todellisuus alkoivat kohdata. 

Taloon uusittiin viemärit ja käyttövesiputket, kolmeen asunnoista uusittiin keittiöt ja rakennettiin suihkut. Kaikki pinnat uusittiin tai ainakin maalattiin, sadevesijärjestelmää uusittiin, rakennettiin parkkipaikka, tehtiin lisäeristystä ja paljon, paljon muuta. Taloon sijoitimme vuokratulojen lisäksi 2017 aikana yhteensä noin 8te ja 2018 kaikki vuokratulo käytettiin remonttiin. 2019 lähtien talo on tuottanut varsin hyvää tuloa ja asunnoissa on ollut yhteensä 2 tyhjää kuukautta sen jälkeen, kun ne on saatu remontin jälkeen vuokrattua.

Työnjakomme kumppanin kanssa on ollut, että minä hoidan asuntojen kirjanpidot, vuokraukset ja kaiken rahaliikenteen, hän Nurmeksessa asuvana tekee läsnäoloa vaativat huoltotoimet ja yhdessä sitten puuhaamme kaikki isommat korjaukset.

Tämä talo oli suuri oppimiskokemus:

  • Hyvän kumppanin kanssa voi tehdä vähän hurjempiakin projekteja
  • Nurmes on hyvä asuntosijoituskaupunki, jos voit tarjota hyväkuntoisia asuntoja, mielellään kolmioita, niille on ottajia. Kaupungissa on paljon huonokuntoisia asuntoja tarjolla, mutta hyviä vähemmän kuin kysyntää olisi
  • Työmäärä on isompi kiinteistössä, mutta vastaavasti vuokratuotto on parempi, kun isännöinti ja huollot ovat omalla vastuulla ja remontteja voi sumplia niin, että ne ovat edullisempia

Comments