5. sijoitusasunto (2016)

Viides asunto hankittiin aika pian, koska neljännen asunnon vakuusarvoa saatiin taas nostettua ja sieltä sekä muiden asuntojen lyhenneistä lainoista saatiin kaikki tarvittava vakuus viidenteen asuntoon. Tässä vaiheessa olimme jo aika hyvin oivaltaneet vakuusarvojen nostamisen hyödyntämisen, ja se onnistui neljänen asunnon tapauksessa jopa ilman remonttia, kun asunto oli muuten saatu edullisesti.

Tämä kohde oli jälleen yleisten asuntosijoitusoppien vastainen. Pieni vanha kaksio oli pienessä rivitaloyhtiössä n 2 km Kuopion keskustasta. Yhtiössä oli tehty viemärien pinnoitus ja salaojaremontti, mutta käyttövesiputket ja sähköt olivat alkuperäiset ja lämmitysverkossakin oli ongelmia. Asunto oli remontoitu edellisen omistajan toimesta 2000-luvun alussa, mutta melko epäsiististi ja materiaali- ja värivalinnat tekivät siitä suorastaan ruman. Kylpyhuone oli laatoitettu ja vesieristetty. Taloyhtiö on todella sympaattinen ja sijaitsee vanhan omakotialueen laidalla. Sen vehreällä pihalla on vaikea uskoa olevansa alle 2km Kuopion torilta.

Vaikka asunto olikin vähän nuhruinen ja erikoisesti sisustettu, siihen löytyi vuokralainen, jolle pintaremontin tekeminen oli ok hänen muutettuaan asuntoon.

Teimme asuntoon täydellisen pintaremontin. Keittiön kaapistoja ei tarvinnut uusia, maalasimme ovet ja muokkasimme kaapistoja niin, että tupakeittiöstä tuli paremmin toimiva. Lattiaan vaihdoimme uuden siistin laminaatin, poistimme seiniltä tapetit ja maalasimme ja sisäkattoon laitettiin mdf-paneeli. Kylpyhuoneen ruskeansävyiset seinäkaakelit maalattiin valkeiksi ja allas uusittiin. Asuntoon uusittiin myös paljon sähköjä, jotta sähköturvallisuusasiat saatiin kuntoon, sähköjä oli rakenneltu tee-se-itse -pohjalta. Remontti maksoi yhteensä noin 2.5te.

Vastike yhtiössä oli kova, mutta edullinen 50te hinta suhteessa vuokratasoon teki siitä ihan kelvollisen sijoituksen. Asuntoon tehtiin 2020 käyttövesiputkien sekä sähkö- ja lämmitysverkon saneeraus, jonka maksoimme kertasuorituksena ja saimme vähentää ko. vuoden verotuksessa, hintaa sille kertyi reilu 20te. Remontin jälkeen vastike laski, ja asunto on nyt ihan ok sijoitus, kassavirta on nyt 113e/kk, kun lainaa asunnolle on jyvitettynä 47te. Rahat putkiremontin hankeosuusmaksuunsaimme osittain säästettyä vuokratuloista, osin olimme niitä säästäneet omista tuloistamme.

Remontin jälkeen saimme asunnosta kirjallisen hinta-arvion 67te ennen putkiremonttia. Siinä oli kivasti vakuutta seuraavaan asuntoon.

Mitä opin asunnosta:

  • Meillä on asunnoissamme kerros/rivitaloelämään sopivat lemmikit sallittu. Ensimmäisen vuokralaisen kissa aiheutti asuntoon hajuhaittoja, ilmeisesti koska hiekka-astiaa ei oltu siivottu. riittävän usein. Haju kuitenkin poistui pesemällä asunto lattiasta kattoon pariin kertaan ja otsonoimalla sen jälkeen
  • 1960 rakennettu talo on aika yllättävä remontoida ja asunnon omistaneen tee-se-itse remontoijan jäljiltä löyty monenlaista pommia, jotka kuitenkin saatiin korjattua aika pienin kustannuksin. Hyvä sähkömies korjasi viritykset siten, että asunnon uskalsi turvallisin mielin vuokrata
  • Isännöitsijä paranee vaihtamalla. Taloyhtiö oli ison isännöitsijäfirman isännöimä, heidän palvelunsa oli todella kallista, mutta huonoa. Vaihdoimme isännöitsijäksi pienempiin yhtiöihin erikoistuneen firman ja heidän kanssaan asiat ovat toimineet loistavasti

Comments