7. sijoitusasunto (2017)

Seitsemäs asunto ostettiin kuolinpesältä, joilla yleensä on enemmän mahdollista joustaa hinnassa, kuin omaa asuntoaan myyvillä. Kun kuudennen asunnon vakuusarvoa saatiin nostettua niin hankimme tämän 44m2 kaksion pari vuotta sitten remontoidulla kylppärillä ja siistillä noin 15v vanhalla keittiöllä varustettuna 53te kauppahinnalla. Asunnon mukana tuli hyvä pyykkikone, joka on palvelee vuokralaisia vielä tänäänkin.

Asuntoon löytyi heti vuokralainen, koska sijainti oli hyvä, reilu 2km keskustaan ja asunnosta ei esim näy yhtään naapuritaloa vaan näkymä ikkunoista on metsään ja läheiselle lammelle.

Asunnossa oli lattiassa siisti n 15v vanha muovimatto, jota hieman vierastan, mutta koska matto oli siisti, niin asunnosta vain maalattiin seinät, keittiön sekä makuuhuoneen kaappien ovet ja uusittiin vetimet. Vähän myöhemmin lisäsimme keittiöön myös astianpesukoneen, joka kävi helposti siirtämällä yksi vetolaatikosto allaskaapin vierestä toiselle seinälle jätettyyn tyhjään tilaan. Tämä on ainoa kokemani kerta kun keittiöön on remontissa fiksusti jätetty apk varaus, jonka käyttäminen ei vaadi isompaa kaappien muokkausta.

Tämän asunnon tuotto on ollut hyvä, vaikka vuokra ei ole aivan tapissa. Tämän vuoksi asunnossa on ollut pitkäaikaisia vuokralaisia 2kpl ja silti kassavirta on noin 130e/kk verojen ja lainanhoitokulujen jälkeen.

Taloyhtiö on siitä erikoinen, että se kerää kovempia vastikkeita ja toisinaan hallitus myöntää vastikevapaan joulukuun. Yleensähän nämä hoidetaan niin, että hallitus voi kerätä ylimääräisen vastikkeen jos taloyhtiön talous tarvitsee lisärahaa. Asunnolle kuuluu myös oma autopaikka, mikä helpottaa vuokraamista, sillä vuokralaisen ei tarvitse jonottaa paikkaa. Myöhemmin olen oppinut, että Saarijärven B-alueen taloissa tämä on aika yleinen käytäntö.

Yhtiössä oli jo ilmoitettu putkiremontin hankesuunnittelusta 2017, mikä pudotti asuntojen hintoja. Hankesuunnittelu alkoi todellisuudessa vasta 2020 ja hallitus esitti aluksi arviolta lähes 1000e/m2 remonttia, joka yhtiökokouksessa käyttämäni pitkän puheenvuoron ja sitä seuranneen keskustelun ansiosta saatiin karsittua. Nytkin yhtiökokoukselle esitetään n. 720e/m2 hintaista saneerausta, mitä pidän ylimitoitettuna, vaikka talossa on esim rakennusten välisiä putkikanavia uusittavana. Kirjoitan myöhemmin remonteista lisää ja etenkin niihin liittyvistä rahoitusongelmista. 

Mitä opin asunnosta:

  • Kuolinpesä voi joustaa hinnassa, jos luvassa on nopeat kaupat ilman rahoitus ym ehtoja. Tosin päinvastaisiakin kokemuksia on
  • Hyvää tarkoittava hallitus voi olla isännöitsijän ja konsultin vietävänä kun linjasaneerausta suunnitellaan. Tässä tein virheen, kun en tuppautunut hallitukseen, mutta minulle ei yksinkertaisesti ollut aikaa eikä intoa ottaa enää neljännen taloyhtiön asioita ristikseni kun yhdessä yhtiössä oli menossa putkiremontti ja toisessa sitä suunniteltiin kovaa vauhtia

Comments