Maalari maalasi... asunto-osaketta

Maalaaminen on äkkinäisellekin periaatteessa helppoa, paitsi jos haluat saada hyvän jäljen. Kannattaa lukea netistä työohjeita ja katsoa videoita. Ammattilaisen tekemänä maalaaminen on naurettavan helpon näköistä ja korkeakiiltoisilla maaleilla näyttää syntyvän täydellistä pintaa, kun vaan vähän jaksaa telaa heilutella. Näin ei oikeasti ole. Siksi olen keksinyt muutaman oikopolun, jolla maallikkomaalarikin pärjää ihan hyvin, kun parin asunnon verran harjoittelee.

Käytän seinissä yleensä kiiltoasteen 12 maaleja, viime aikoina Siro 12:sta, koska se on edullinen, mutta helposti maalattava ja muodostaa kulutusta ja pesua kestävän pinnan. Parempiakin maaleja on olemassa, mutta niiden hinnat ovat yleensä huomattavasti enemmän. Maaleja kannattaa ostaa isompia eriä ja perusmaaleja aina 18 litran pöntössä, ne kun ovat noin 1.5 kertaa 9 litran pöntön hintaisia. Kun käyttää asunnoissa samoja sävyjä, ylijäämämaalit voi käyttää seuraavassa projektissa. Kiiltoaste 7 antaa enemmän anteeksi virheitä pohjassa, mutta ei kestä kulutusta ja pesua yhtä hyvin. Kiiltoaste 20 on taas niin kiiltävä, että sillä on vaikea tehdä pintaa, jossa virheet eivät hypi silmille.

Pohja- ja kattomaalina olen käyttänyt saatavilla olevaa edullista himmeää maalia, yleensä Tela 3:sta tai Cellon vastaavaa. Seinät kannattaa  aina pohjamaalata, paitsi jos maalaat maalarinvalkeaa pintaa jo aikaisemmin valkealla maalattuun seinään. Pohja/kattomaali on pintamaalia edullisempaa, vaan ei muodosta kulutusta kestävää pintaa, siksi keittiön katto kannattaa maalata samalla Siro 12 maalilla kuin seinätkin, sillä siihen tarttuu helposti rasvaa ja keittiön katon pitää kestää pesua.

Pohjatyöt ovat vaikeita ja vaativat ainakin 2 tasoitekertaa, jotta pohjasta tulee siisti. Työohjeita löytyy netistä paljon ja niihin kannattaa perehtyä. Käytän nykyään telattavaa tasoitetta, sen kanssa tasoitehommia harvemmin tekevä saa yleensä helpommin paremman tuloksen kuin lastalla levitettävillä.

Röpelökaton maalaaminen vaatii tarkkuutta, jos haluaa raidatonta jälkeä ilman ruiskua. Sen voi kuitenkin yleensä tehdä itse ihan normaalilla kattomaalilla ja pitkänukkaisella telalla, kun on huolellinen ja maalaa 2 kerrosta. Tutki netistä ohjeita ja varmista kostuttamalla, ettei röpelöiden tasoite putoa alas, jos se kostuu. Yleensä ei putoa, vain pehmenee hieman. Röpelökattoa ei kannata seinien vierestä maalata pensselillä kovin raskaalla kädellä, sillä pensseli muokkaa kostunutta röpelöä helposti hassun näköiseksi, jos ei ole varovainen. Jos jostain kohti röpelöä on karissut pois (esim palohälyttimen kiinnityskohdasta), paikkaan vauriota normaalilla seinätasoitteella ja töpöttellen pensselin kärjellä vähän röpöä. Ylimaalattuna paikka näyttää yleensä riittävän hyvältä, eikä sitä erota, ellei osaa sitä etsiä katseellaan.

Maalilla (ja uudella lattialla) saa vanhalla huonokuntoisella ja tylsällä tapettikuosilla varustetun  huoneen pelastettua takaisin vuokramarkkinoiden ulottuville aika edullisesti. 

Tässä ennen:

Ja tässä jälkeen:


Huoneessa on maalattu seinät (takaseinä vaalean harmaalla, muut maalarinvalkealla) ja katto (valkea Tela 3). Lisäksi lattiassa on uusi laminaatti ja listat uusittu. Siisti ja väreiltään neutraali huone, joka sallii vuokralaisen valita mitkä tahansa haluamansa värit verhoihin, mattoihin tai huonekaluihin.

Comments