Keittiöremppa lyhyemmän kaavan mukaan

Ennen


Jälkeen


Tässä maalaamalla, tasoittamalla ja apk lisäämällä on saatu vanhasta ja vuokralaisehdokkaat karkoittavasta keittiöstä siedettävä. Ei tämä uutta vastaa, mutta ei enää karkoita suurinta osaa asuntoa etsivistä poiskaan.

Materiaalit lyhyesti:

  • Otex Akva pohjamaalia ehkä reilu litra oviin ja välitilaan 
  • Helmi 30 kalustemaali oviin ja välitilaan ehkä 1.5 litraa 
  • Vähän kalustekittiä ovien reikiin ja kolhuihin
  • Ritilähyllyt kuivauskaappiin, vanhat olivat likaiset ja pinnoite irtoillut
  • Vetimiä 11kpl
  • Työtaso, Ikea
  • Allas + viemärisarja, Ikea
  • Astianpesukone 45cm, käytetty
  • Märkätilatasoite 3 litraa
  • Laminaatti 10.90e/m2, koko 47m2 asuntoon lattia maksoi noin 450e
  • Jalka- ja peitelistat 
  • Sähkötarvikkeet: katkaisin, pistoke apk:lle, sähköjohtoa
  • Melamiinilevy hyllykköä ja apk:n laitalevyä varten 
  • Sähkömiehen työt n 1 tunti 
  • Putkimiehen työt n 1.5 tuntia, kahden eri käynnin aikana
Asbestikartoitusta ei tarvita, sillä vanha välitilan laatta jää seinään. Se pitää pestä todella hyvin, etenkin lieden takaa, jotta kaikki rasva poistuu pinnalta. Kaakelin lasitusta voi myös karhentaa hiomapaperilla ja koneella vähän tartunnan parantamiseksi. En tiedä miten paljon karhennus oikeasti laattaan vaikuttaa, mutta minua on ohjeistettu niin tekemään, eikä se vie kuin 10-15 min ja hyvin on maalit kaakeleissa pysyneet. Päälle märkätilan tasoitetta, hiontaa, tasoitetta, hiontaa,.... kunnes pinta näyttää kelvolliselta. Sitten Otex ja kalustemaali pintaan. Voi käyttää myös Lujaa. Perusremonttimaalia ei kannata laittaa. Tasaisen pinnan tekeminen on vaikeaa, joten kaakelit voi myös maalata suoraan ilman tasoittamista, mutta tässä halusin tasoittaa, kun kulmassa kaakelit eivät olleet tasan. Olen nähnyt myös tasoitteen harjatun tai slämmätyn epätasaiseksi ennen maalausta, mutta se on ehkä parempi jos tekee keittiötä itselleen, eikä tähtää neutraaliin taustaan, joka ei erityisesti karkoita ketään vuokralaista.

Tässä vesipistettä piti siirtää 40 cm oikealle, että saatiin apk:lle paikka, vetolaatikon paikalle laitettuna apk ei olisi mahtunut kunnolla aukeamaan. Vetolaatikko siirrettiin lieden viereisen alakaapin paikalle ja laatikoiden viereen nikkaroitiin tyhjään tilaan 20cm leveä hyllykkö melamiinilevystä.

Työtasot ja uusi allas vaihdettiin vanhojen tilalle koska vesipiste piti laitaa apk:n vuoksi kaapiston oikeaan laitaan. Lisäksi keittiö näyttää paljon tuoreemmalta uusilla tasoilla, ja vetimet sopivat työtason väriin.

Yleensä 70-luvun taloissa keittiön kaapit on ammuttu seinään kiinni hilti-naulaimella, kuten tässäkin tapauksessa. Järkevä tapa irroittaa kaappi ehjänä on ottaa pöytälevy pois ja sitten rautasahalla katkaista hiltinaula, jolloin kaappi lähtee siististi irti. Esim sorkkaraudalla naula ei betonista helposti irtoa ja vääntäminen voi rikkoa kaapin sidepuut.

Liesituuletinta ei tähän keittiöön lisätty, mutta sellaisen saa edullisimmillaan selvästi alle 100e hintaan ja se tuo vanhaan keittiöön uutta henkeä, vaikkakin sisäänpuhaltavan hiilisuodattimellisen liesituulettimen tuoma hyöty on vähän niin ja näin.

Kaapinovet maalattiin vaahtomuovitelalla lattialla rimojen päällä. Kunnon pesu, jotta rasvat irtoavat, pinnan hionta, tasoitus ja Otex alle ja 2 kerrosta kalustemaalia päälle. Ruiskulla tulisi hienompi, mutta oikeasti lievä appelsiinipinta joka telalla tulee, ei normaalikäytössä erotu, koska valo tulee pääasiassa ylhäältäpäin kattolampusta. Värinä on sama vaalea harmaa Tikkurinlan värikartan 'Laasti' kuin asunnon joissain seinissä ja muissakin kaapinovissa on käytetty.

Sähkötöinä oli vanhan katkaisijan ja sähköpistokkeen vaihto ja apk pistokkeen lisäys. Vedin itse sähköjohdon kaappien taa valmiiksi, niin sähkömiehen ei tarvinnut kuin suorittaa kytkentä ja mitata oikosulkuvirta.

Comments