25. asunto (2021)

Olin jo päättänyt, että tänä vuonna ei enää asuntoja hankita, alkuvuoden remontit olivat olleet vähän liikaa päivätöiden päälle ja ajattelin että vähän puhalletaan taas ennen seuraavia hankintoja. Vaan eipä käynyt moinen tuuri. Saarijärven B -alueella oli ollut pitkään myynnissä pieni kaksio, jossa oli kylpyhuoneessa vanna ja keittiö alkuperäiskuntoinen. Asunnossa oli myös huonokuntoinen parkettilattia ja seinät tapetilla.

Olin seurannut asuntoa pitkin vuotta ja hintapyyntö oli tippunut useaan kertaan. Kävin sitä katsomassa, mutta koska asuntoa ei olisi saanut vuokrattua ilman remonttia, päätin etten tarjoa siitä mitään. 

Lopulta asunto tuli tarjouskaupalla myyntiin. En osallistu ikinä tarjouskauppoihin, ne ovat ihan pelleilyä, ja en osallistunut tälläkään kertaa. Tein 3te alle lähtöhinnan olevan tarjouksen, ehtona ainoastaan, että kohde vedetään pois tarjouskaupasta ja kaupat tehdään perinteisin menetelmin. Kului reilu viikko ja kiittelin jo mielessäni, ettei asunto jäänyt minulle, mutta välittäjä soittikin ja onnitteli kaupoista. 

Kaupat tehtiin, hinta oli alin asunnosta koskaan maksamani velaton myyntihinta, jopa alle asunnon nro 17 hinnan, oikeasti pikkukaupunkitasoa, vaikka Kuopiossa oltiinkin. Pistin asunnon vuokralle heti, mutta en saanut varteenotettavia yhteydenottoja pariin viikkoon, jolloin päätin että teen remontin halvalla ennen vuokrausta ilman, että voin vähentää kuluja vuokratulosta, sillä asunto ei loppuvuoden hiljenneillä markkinoilla todennäköisesti vuokralle mene.

Remontti tehtiin. Laitoin lattiaan laminaatit ja listoitukset uusittiin. Katot maalattiin ja makuuhuoneen huonokuntoiset tapetit poistettiin ja seinät tasoitettiin sekä maalattiin. Muualla tapetit olivat ihan siistit ja päätin jättää ne seinille. Keittiössä piti siirtää vesipistettä, ja siirrellä alakappeja, jotta astianpesukoneelle saatiin tilaa. Välitilan laatat ylitasoitettiin ja maalattiin. Kylpyhuoneesta purettiin amme, sinne laitettiin suihkukaappi ja uusi pienempi lavuaari, jotta pyykkikoneelle jäi tilaa. Suihkukaapin, pyykkikoneen ja astianpesukoneen ostin käytettynä torista yhteensä 300e hintaan. Kylpyhuoneen seinät, laatoitukset ja seinille nostettut muovimatot maalattiin maalivalmistajan ohjeiden mukaan. Putkimiestä piti käyttää tekemässä muutoksia keittiön ja kylppärin käyttövesiputkiin.

Remontti oli kokonaiskustannuksiltaan 1800e, asiaa auttoi, että tarvitsin ostaa ainoastaan pohja/kattomaalia, muita maaleja oli jäänyt aikaisemmista remonteista yli juuri sen verran, että makuuhuoneen, kylpyhuoneen ja kaappien ovet niillä sai maalattua. 

Remontin jälkeen asunto meni vuokralle heti ihan ihan hyvään hintaan ja matalasta, käteisellä maksetusta kauppahinnasta johtuen kassavirta on verojen jälkeen hieman yli 300e/kk.

Mitä tästä asunnosta opin:

  • Paras tilanne ostaa tuntuu olevan se, kun oikeastaan ei edes haluaisi. Silloin ilmeisesti myyjäosapuolikin vaistoaa, että kaupat saadakseen pitää olla valmis myönnytyksiin
  • Vannallisen kylpyhuoneen saa paljon paremmaksi edullisesti suihkukaapin avulla, loistava siitä ei tule, mutta muutos on "ei saatana" -> "kai tässä vois asua" tasoinen, mikä riittää minulle

Comments