20. sijoitusasunto (2021)

Saarijärven B-alueelta, joka on 70-luvun alun kerrostalolähiö noin 2.5km keskustasta, löytyi parvekkeeton lähes alkuperäiskuntoinen iso kaksio, johon ilmeisesti taloyhtiö oli tehnyt kylpyhuoneremontin n. 10v sitten kosteusvaurion takia. Asunto oli muuten alkuperäiskuntoinen, mutta keittiön kaapinovet oli kalvotettu ja niihin oli laitettu samalla koristelista. Tämä oli tehty ehkä 90-luvun lopulla. Lattiassa oli alkuperäiset muovimatot ja kaikilla seinillä oli huonokuntoiset tapetit.

Asunnon pyyntihinta oli 40te, mutta se oli ollut myynnissä jo todella kauan, joten tarjosin 30te. Välittäjä kertoi, että sen suuruinen tarjous oli jo kerran torjuttu. Lupasin, että tarjous on täysin ilman ehtoja ja se on voimassa 3kk. Että, asiaan voi palata, jos haluavat päästä asunnosta eroon.

Reilun kahden viikon päästä välittäjä soitti perjantai-iltana, että tarjous voisi mennä läpi, ja se pitäisi tehdä nyt kirjallisena. Tarjouksen tein mökiltä käsin kännykällä ja se hyväksyttiin samana iltana.
Kaupat tehtiin aika pian ja asuntoon päästiin etsimään vuokralaista, joka löytyikin, ja hänelle sopi pintaremontti.

Asunnosta otettiin asbestinäytteet ja kun sitä ei löytynyt, vanha muovimatto poistettiin ja liimajäämät hiottiin betonista. Tilalle laitettiin laminaatti ja kaikki listat uusittiin. Tapetit poistetiin kaikkialta, ja seinä tasoitettiin. Katot ja seinä maalattiin. Keittiön kaapin ovien puulistat hiottiin ja maalattiin, kuten myös välitilan laatat. Keittiöön asennettiin astianpesukone, joka löytyi käytettynä. Remontin kokonaishinta oli noin 2te.

Tähän taloon on alkamassa putkiremontin hankesuunnittelu. Hallituksen linja tuntuisi olevan, että remontti tehdään kohtuu edullisesti, eikä isoja rakennusteknisiä uudistuksia tehdä viemärien sukituksen ja käyttövesiputkien uusimisen lisäksi. Olettaisin kustannusten jäävän kohtuullisiksi. Arvioni on, että remontti alkaa 2-3v sisällä.

Mitä opin tästä asunnosta:
  • Vanhojen mattojen poisto ja liimojen hionta on helppoa hyvällä jyrsimellä. Tästä asunnosta hioin liimat vuokrakoneella (kustannus noin 90e), mutta seuraavaan remonttiin ostin oman saneerausjyrsimen 160e hinnalla, ja se on haukkunut hintansa jo takaisin
  • Ison kaksion seinien ylitasoittaminen on aika iso työ, etenkin ihmiselle, joka vihaa tasoittamista. Jälki alkoi kuitenkin olla jo kelvollista, kun tasoitetöitä oli harjoitellut useammassa asunnossa

Comments