18. sijoitusasunto (2020)

Vuoden 2020 joulukuussa ajattelin kokeilla taas jotain uutta ja ostin Siilinjärveltä saunallisen yksiön rivitalosta. Myyjä oli asunnossa sen valmistumisesta 1977 saakka asunut ihminen, joka oli muuttamassa hoitokotiin. Talossa oli tehty käyttövesiputkiremontti ja iso piha-alueen remontti oli juuri valmistunut.

Asunnon myyntihinta oli edullinen, selvästi alle 40te, koska se oli täysin alkuperäisessä kunnossa kalusteiltaan ja pinnoiltaan kylpyhuonetta lukuunottamatta. Asunto ostettiin ennen piha-remontin hankeosuuksien maksuunpanoa, joten sen hintaan tuli 4te hankeosuusmaksu, joka oli verovähennyskelpoinen, eli saimme siitä reilun 1te verohyödyn.

Asunto meni vuokralle heti vuoden alusta puolen vuoden määräaikaisuudella, jonka jälkeen siihen vaihtui uusi vuokralainen. Emme ehtineet tehdä asuntoon remonttia ensimmäisen vuokralaisen jälkeen, vaikka sitä suunnittelimme. Vuokratulo on kohtuullinen, mutta asuntoa ostaessa en huomannut talousarviosta vastikkeen nousevan seuraavana vuonna tonttivuokrien nousun takia, eikä välittäjäkään siitä puhunut. Vastike oli ennen tätä hyvin edullinen, nyt Siilinjärven keskitasoa, mikä hieman huononsi kohteen tuottoa. Taas tuli oppitunnille vähän hintaa, vaan tämän jälkeen olen aina katsonut talousarviosta tulevat vastikkeet.

Asunto rahoitetiin 100% velkarahalla, koska vapaata vakuutta oli kertynyt edellisten vuosien aikana muihin asuntoihin riittävästi ja meillä olisi ollut 2 kpl velattomia yksiöitäkin vakuudeksi.

Kassavirta oli positiivinen ostohetkelläkin, ja seuraavana kesänä järjestelimme vakuuksia uusiksi niin, että tämä asunto vapautui lainoista kokonaan. Tällä hetkellä kassavirta on verojen jälkeen noin 270e/kk, mikä ei ole erityisen paljoa, mutta koska asunto oli edullinen, tuottoprosentti on silti ihan ok.

Mitä opin asunnosta:

  • Siilinjärvellä on kysyntää asunnoista, etenkin mukavista saunallisista rivitaloasunnoista
  • Remontoimattomanakin asuntoa kannattaa tarjota, vaikka remontin avulla vuokraa saisi nostettua, niin takaisinmaksuaika on helposti pitkä
  • Luetaan myös se tulevan vuoden talousarvio huolella

Comments